Tevsjö Destilleri – Svensk Bourbon

WhiskyTower fortsätter sin intervjuserie med de svenska destillerierna. Idag har turen kommit till Tevsjö Destilleri i Järvsö. Vi har fått en pratstund med ägaren och grundaren Jonas Larsson, som vi även träffade på Stockholm Beer & Whisky Festivalen förra helgen. Läs mer om destilleriet och Jonas och Annas övriga projekt här. I slutet av intervjun finns det information om utlottning av fina whiskyglas från destilleriet.

Jonas Larsson vid Stockholm Beer & Whisky Festival i år

Presentera dig själv och din befattning?
Jag heter Jonas Larsson och driver Tevsjö Destilleri tillsammans med min fru Anna Larsson

Hur väcktes ditt intresse för whisky?
Jag har nog alltid varit intresserad av sprit i allmänhet och fascinerad av processen att framställa den.

Presentera ert destilleri och beskriv vad är det som gör er whisky speciell?
Vi är ett av de få destillerier som verkligen gör allt själva från att både odla och mala spannmålet till att mäska, destillera och buteljera.
Vi tillverkar Sveriges första Whiskey av Bourbon typ och den görs på lokal majs från Järvsö vilket är otroligt speciellt då det verkligen inte är varje år vi får majs här uppe i Hälsingland. Förrutom majs så innehåller den även både lokalt vete samt råg och en del omältat korn. Hela produktionen följer de regler och riktlinjer som gäller för Bourbon i USA.
Vi tillverkar även egen vodka och har 25 olika produkter listade på Systembolaget idag. 
En hel del legotillverkning åt andra producenter gör vi också bl.a gin.

Vilken är den bästa whisky du druckit (förutom er egna givetvis)?
Jag gillar det mesta men har en liten förkärlek till Glenmorangie när det gäller skotsk whisky och Woodford Reserve när jag dricker Bourbon. 

Var tror du Svensk whisky är om 10 år?
Jag tror vi bara sett början på den svenska whisky utvecklingen, Sverige kommer definitivt vara ett whiskyland att räkna med i framtiden och det har många av de tillverkare som redan finns i landet verkligen banat väg för.

Om du var tvungen att byta destilleri för en månad. Vilket skulle du vilja jobba på då?
Gärna Woodford Reserve eller Buffalo Trace i USA annars så skulle Glenmorangie eller The Macallan vara trevliga att jobba på.

Vilket ögonblick i din karriär inom whisky är du mest stolt över?
När vi destillerade första gången 12/12 2012.

Ge oss ett bra mattips som du tycker passar till er whisky?
En riktigt bra T-benstek med BBQ-sås, bakad potatis, en kall öl och ett stort glas Bourbon.

Hur ser den närmaste framtiden ut för er? Något ni kan avslöja för våra läsare?
Vi håller på med en riktig Rye whiskey på lokalt producerad råg vilken vi skall börja tappa i vinter har vi tänkt.

Om du skulle ge våra läsare ett råd om whisky – vilket skulle det vara?
Våga prova olika saker! Det är stor skillnad på Whisky och whisky samt whiskey och whiskey – mellan Bourbon , malt eller rye.
Sedan tycker jag man skall dricka den som man själv känner för, dvs kall eller varm, med is eller med vatten. Det man själv tycker mest om ger den största njutningen. Ibland kan en whisky vara god att späda med Cola eller vichyvatten också. Det är tillfället som gör drycken!

Något du vill tillägga?
Vi har alltid vårat destilleri öppet för visningar vilka kan kombineras med provningar och mat.
Vi arrangerar speciella grillkvällar och räkaftnar på somrarna – samt att vi nu kommer att ha en Oktoberfest och även servera Julbord.

Välkomna att boka in er för en trevlig kväll hos oss!

tevsjö2Vill du vinna två snygga whiskyglas från Tevsjö?
Denna serie av intervjuer kommer att följas av en utlottning av reklamartiklar eller annat från varje intervjuat destilleri. Tevsjö ställer upp med två ursnygga whiskyglas i en utlottning till en lycklig vinnare bland våra läsare.

Det enda ni måste göra för att delta i utlottningen är att på vår Facebooksida kommentera inlägget med ordet “Tevsjö”, gilla samt dela inlägget (klicka här för att komma till vår Facebooksida). Tävlingen pågår till och med onsdag nästa vecka, och vinnaren kommer att presenteras följande fredag på vår Facebooksida.

4 tankar på “Tevsjö Destilleri – Svensk Bourbon”

  1. Hej Jonas och Anna!
    Bara Anna här. Min Mikael älskar Bourbon whisky
    och jag skulle gärna vilja köpa något lite speciellt av er.
    Lite kontakt uppgifter om er och information om hur ni driver detta vore super kul.
    Hoppas ni kan hjälpa mig med detta.
    Ha en bra dag och väl mött // Anna

    Svara

Lämna ett svar till Anna Avbryt svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.