Browse By

Vi tar bort våra betyg

När vi startade Whiskytower i april 2015 valde vi en egen 10-gradig skala för att försöka betygsätta alla whisky vi provade och för att jämföra dem med varandra. Nu 2 år senare har vi gjort över 200 olika whiskyrecensioner och vi har kommit till en punkt när detta inte håller längre. Vi har insett att det är omöjligt att upprätthålla en fungerande betygslista som är rättvis och som förmedlar våra åsikter.

Vi har därför beslutat att vi överger vårt betygssystem. Detta gör vi främst på grund av två anledningar:

 • Vi förändras över tid när det gäller tycke och smak. Det som vi gillade för 2 år sedan, kanske inte längre tilltalar oss på samma sätt.
 • Hur värderar man en whisky man dricker idag mot vad man drack för 1-2 år sedan? Det är i princip omöjligt, vilket gjort att vi fått stora problem att göra en rättvis jämförelse betygsmässigt dem emellan.

Istället har vi beslutat att vi kommer att ge varje provat whisky ett omdöme istället för betyg. Vi anser att ett omdöme säger mer än ett betyg och att ett omdöme på ett mer rättvist sätt förmedlar våra åsikter. Vi kommer således att byta ut rubriken ”Betyg” mot ”Omdöme” i våra recensioner.

Vår förhoppning är att även ni som följer oss skall ha nytta av detta. Att även ni ska se fördelen med att inte ”måla in sig i ett hörn” via ett dysfunktionellt betygssystem, och istället få våra synpunkter i form av ett omdöme. Till syvende och sist är det inte fråga om någon tävling whisky emellan, utan allt handlar om vad man tycker om en aktuell whisky och hur den berör oss när vi njuter av den – och det är det vi vill förmedla med våra recensioner.

Beppe och Kent

6 thoughts on “Vi tar bort våra betyg”

 1. Thomas Johansson says:

  Grymt bra.
  Instämmer till fullo.

  1. Beppe says:

   Tackar:)

 2. Jan Friström says:

  Bra beslut! Håller med er till 100%.

  1. Beppe says:

   Tackar Jan!

 3. Bubbert says:

  Kan hålla med, hade nästan tänkt att beklaga mig över sättet (och intervallet) som ni använt.
  Det mesta har varit mellan 6.0 och 6.9, blev mest dumt, jag har saknat 3:or, 8:or och 9:or i betygen … har varit bisarrt att läsa.

  1. Beppe says:

   Vi har insett det Bubbert. Nu är betygen borta och vi ska försöka motivera och beskriva med ord istället:)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Gillar du vår blogg? Följ oss på:

Facebook2k
Facebook
YOUTUBE
INSTAGRAM