Browse By

Kapitel 9: Övning ger färdighet

Övning ger färdighet – Genom övning lär man sig att känna igen variationer

Om du nu har köpt några prov eller flaskor av Single Malt Whisky, är du på god väg att ansluta dig till de tusentals finsmakare som upptäckt denna ädla dryck. Nu är det dags att öva upp din färdighet. I det näst sista kapitlet kommer vi att titta närmare på några praktiska frågor, såsom PÅVERKAN av alkohol. Skillnaden mellan en kännare/konnässör och en motbjudande berusad person är inte alltid så enkel att se. GLAS är ett annat viktigt ämne som vi fördjupar oss i lite mer. Vi kommer också titta närmare på så kallade HEAD-TO-HEAD provningar och så kallade BLIND PROVNING. Till sist kommer vi behandla frågan om BETYGSÄTTANDE av en whisky.

Din personliga smak dikterar huruvida du kommer att gilla en viss whisky eller inte, men poängen med att njuta av en Maltwhisky är dess enorma mångfald i stil och karaktär. Några är runda och söta medan andra är kryddiga, medicinska, nötiga, fruktiga eller blommiga. Med lite erfarenhet, kan du upptäcka de mest märkliga dofterna i en whisky. Allt beror på vilket vatten och vilket korn som använts, rökiga nivån hos det mältade kornet, storleken och formen på pannorna, skickligheten och erfarenheten hos destillerichefen, mängden reflux, typen/historian/storleken på fatet som används för mognad etc.

All information om historia och produktion av Single Malt Whisky kanske verkar tråkig för en utomstående betraktare, men det förändras när du sitter där med ett glas i handen. Om du nu inte är känslomässigt handikappad, kommer det inte att ta lång tid att märka den stora variationen av whisky-stilar.  Att utforska alla variationer av stilar kan dock ta många decennier, men på vägen kommer du garanterat vilja ta reda på vad dessa skillnader beror på!

PÅVERKAN

Efter dina första spännande maltwhiskyprovningar, kommer du kanske finna att du gillar detta! Du kanske till och med gillar maltwhisky så mycket att du vill prova mer. Bra! Men om du har varit uppmärksam under tidigare kapitel i denna guide, så har du också lärt dig att maltwhisky innehåller alkohol. Och alkohol har en förmåga att påverka den mänskliga kroppen… för att inte tala om det mänskliga sinnet…

Man hör ibland att personer påstår att man skall spotta ut vätskan när man sysslar med provning av alkoholhaltiga drycker. Varför spotta ut något så underbart! Lyckligtvis finns det många andra sätt att undvika oacceptabla nivåer av berusning. En gyllene regel när man provar whisky är att dricka mycket VATTEN mellan varje ”dram”. Inte bara rengör det gommen, det hjälper också till att späda ut andelen alkohol i din kropp. Med andra ord kommer din personliga alkoholnivå att hållas nere, vilket är mycket bra vid en längre provning.

GLAS

GlenglairglasVi har sagt det tidigare och säger det igen – Glöm inte att använda rätt glas. Som vi konstaterade i kapitel 8 så har formen och volymen av ett glas en direkt effekt på din upplevelse. Välj ut ditt favoritglas och håll fast vid det tills du har provat tillräckligt med maltwhisky för att göra en ärlig jämförelse. Om din första kontakt med maltwhisky har övertygat dig om att du vill fortsätta utforska denna värld, se då till att skaffa dig glas som verkligen har rätt utformning!

Om du har lite tid över, kan vi rekommendera att du häller upp, en för dig välbekant maltwhisky, i två (eller fler) olika glas, exempelvis en ”tumbler”, ett ”vinglas” och/eller ett ”tulpanglas”. Låt säga 2 cl i varje glas, för att sedan under en halvtimme bekanta dig med whiskyn i de olika glasen, så kommer du att se vilken otrolig skillnad det är doftmässigt mellan olika glas med samma whisky…

Det är därför det är så viktigt att man använder samma sorts glas när man vill jämföra olika maltwhisky med varandra.

HEAD-TO-HEAD Provning

När du verkligen vill utforska de finare nyanserna i en maltwhisky, kan en provsmakning med olika whisky bredvid varandra, var en kul idé. Att jämför flera samtidigt i olika glas gör det lättare att definiera de mer subtila dofterna/smakerna i en malt. Som nybörjare kanske man kan börja med att jämföra en låglandswhisky med en höglandswhisky, eller Islaywhisky med en Speysidewhisky. Som vi konstaterade i kapitel 3 är Whiskyskottland indelat i fem regioner som till viss del även kan skönjas i whisky från dessa regioner. Detta kan vara ett mycket bra sätt att utröna vilken typ av maltwhisky som passar just dig.

Efter ett tag kan det bli mer intressant att jämföra olika maltwhisky från samma region eller olika versioner från samma destilleri. En jämförelse mellan 4-5 olika whisky från ett och samma destilleri kan vara väldigt utvecklande och givande.

BLINDTESTER

ögonbindelNär man provat maltwhisky ett tag, blir det nästan oundvikligt att man utvecklar förutfattade meningar om hur vissa whisky ”ska” smaka. Man har helt enkelt skapat ett sorts whiskyminne och detta tillstånd bidrar till att man ibland vet (eller rättare sagt tror sig veta) hur en whisky skall smaka bara genom att titta på prislapp, flaska och etikett. Detta tillstånd gör att man kanske dömer ut en viss whisky och inte ger den någon chans. Då kan BLINDTESTER vara riktigt bra. Om du har någon som kan hälla upp olika whisky i olika glas utan att du vet vad som finns i varje glas, så kan du sedan med obefläckat sinne ta dig an dem utan förutfattade meningar. På så sätt får varje enskild maltwhisky en ärlig och nyanserad bild.

ORGANISERA PROVNING

Sprid evangeliet! Delat nöje – är dubbelt nöje. Malt Whisky bör njutas i sällskap med vänner. Det roligaste sättet att uppleva denna underbara dryck är om du gör det i gott sällskap. Så, varför inte ordna en enkel provsmakning hemma med några vänner, kollegor eller familjemedlemmar? Här kommer ett förslag på hur en sådan provning skulle kunna se ut:

  1. Spika ett datum så fort du fångat in tre eller fyra medbrottslingar
  2. Be varje att köpa en flaska maltwhisky enligt deras önskemål (*)
  3. Se till att du har whiskyprovarglas så det räcker åt alla (minst 2 per person)
  4. Ta fram tillbringare med vatten och vattenglas till alla deltagare
  5. Osaltade kex kan vara bra för att neutralisera smaker mellan olika dram
  6. Papper och penna för anteckningar åt var och en
  7. Se till att ge varje whisky åtminstone en halvtimme

(*) Här är ju kanske risken att ni sitter där med 3-4 stycken MacAllan 12… Kan ju vara en idé då att ge varje deltagare en region att hålla sig till vid sina inköp (Lowlands, Highlands, Speyside, Islay eller Campbeltown) eller någon annan fördelning.

BESKRIVA & BETYGSÄTTA

provningsprotokollNär man sitter ned för att njuta vid en faktisk provsmakning, hur uttrycker man sina upplevelser? Hur BESKRIVER man smak och doft från en Single Malt? Det är inte så lätt i början, eftersom dussintals olika komponenter arbetar tillsammans för att skapa den totala upplevelsen. Dessutom har alla sina egna referenser. Specifika aspekter av smak och doft av en whisky är associerade med tidigare personliga erfarenheter. Detta innebär att ingen egentligen känner exakt samma lukt och smak när de provar samma maltwhisky. Väldigt mycket beror på ”konditionen” (storleken, formen och villkoren) på våra näsor och munnar.

Tänk på att anteckningar vid provsmakningar egentligen är metaforer som är relaterade till den som provar en maltwhisky. Nationalitet, etnicitet och uppfostran spelar alla en roll i de intryck vi plockar upp från ett glas whisky. Men misströsta inte – när du har suttit med några andra whiskyälskare en stund och delat några ”drams” kommer du att hitta ett eget vokabulär för dina intryck.

När det gäller att BETYGSÄTTA en whisky, finns det olika sätt att göra detta. Vissa nöjer sig med att jämföra de för dagen frambjudna whiskys med varandra och är nöjd med det. Andra personer, som ofta har hållit på många år, vill ha betyg på alla maltwhisky de provat över lång tid för att jämföra alla med varandra. Då finns det ett vedertaget sätt där man betygsätter varje enskild whisky i fyra olika delmoment (Utseende, Doft, Smak och Eftersmak) och som tillsammans blir ett betyg på 100 POÄNGSKALAN (där varje delmoment bedöms 1-25 poäng) – kallad Malt Maniacs Betygsskala

Att betygsätta whisky är hur som helst ett bra sätt att, för sig själv, snabbt anteckna vad man tyckte om en whisky, men även få en aning om hur bra en whisky är om man läser en recension. Men att betygsätta whisky har även sina svagheter. När man sätter sina egna betyg har smak och doftsinnenas dagsform en stor betydelse, så även om man gillat whiskyn ena dagen så kanske den inte upplevs lika en annan gång man provar den.Det största problemet med att lita blint på någon annans betygsättning av en whisky är ändå, förutom att den som satt betyget inte kanske alltid har smak/doft sinnena på topp, att det i grund och botten en fråga om personligt tycke och smak.

TÄNJ PÅ DINA GRÄNSER

tänjOm du gillar tanken på att arbeta med ”riktmärken” i ditt utforskande av whisky, kan det vara en idé att lägga lite pengar på en så kallad GRUNDSTEN – till exempel Teacher’s (art.nr 489 – 229kr), en blended whisky som har har en mjuk, neutral profil som kan hjälpa till att ta fram detaljerna i de Single Malt Whisky som du ställer bredvid. Medan du doftar och sörplar kan du jämföra olika maltwhisky med Teacher’s neutrala smak. Detta gör det ganska lätt att snabbt avgöra vad för ”typer” av Single Malt Whisky som är dina speciella favoriter just nu.

Du kommer hur som helst att ganska snabbt märka att det inom de olika ”regionala” delarna av Skotsk Maltwhisky (se kapitel 3) finns oändligt med stilar och variationer. Med varje dram som du testar kommer din nyfikenhet att växa ytterligare. Om din upplevelse är som för många av oss ”galningar” så kommer du att vilja vandra runt i Maltwhisky-världen för att söka svar. Söka efter den där ultimata whiskyn som får dig att knäa av upplevelse och beröring.

Inom whiskyvärlden finns det tillräckligt med variation för att hålla dig sysselsatt i många år framöver. Bortsett från de många olika Single Malt Whisky från de ca 100 destillerierna i Skottland, så finns det många Vatted malt, Grain whisky och Blended whisky att utforska. Och då pratar vi fortfarande endast om Skottland… Sedan har vi ju många andra länder som framställer whisk(e)y…

Hänger du med så långt så är det nu endast ett kapitel kvar av denna nybörjarguide… SAMMANFATTNING.

Gillar du vår blogg? Följ oss på:

Facebook2k
Facebook
Twitter
Visit Us
YOUTUBE
INSTAGRAM