Browse By

Kapitel 8: Njutning

Njutning – Konsten att dofta, smaka och framförallt njuta av whisky

Alla tycker om sin whisky på sitt eget sätt och det är precis som det skall vara, med ett undantag: Människor som lägger is i sin whisky, framförallt en single malt… Detta är, enligt min åsikt, inte bara dumt – det är ett hemskt slöseri. Is förstör inte bara strukturen på en maltwhisky smakmässigt, man kommer även att förlora tre fjärdedelar (3/4) av de magnifika dofterna. Om du verkligen behöver späda ut en maltwhisky, använd endast vanligt rumstempererat vatten.

TumberMed det sagt, skall vi nu koncentrera oss på vilket sorts GLAS som är mest lämpligt att njuta av en whisky ur för att den skall komma till sin fulla rätt. Somliga hävdar att så kallade ”tumbler” (se bild) är bättre för att bedöma färgen på whiskyn. Men min åsikt är att det går lika bra i mer lämpliga ”doft”-glas. FÄRGEN kan faktiskt säga en del om whiskyn. Spektrumet går från blekt halmgul via gyllene till mörkt bärnstensfärgad. Singel Malt som mognat på bourbonfat är oftast mycket blek. När sherryfat används för att lagra whisky blir ofta färgen mycket mörkare. Whisky blir också mörkare ju längre den lagrats. Dock är det inte idag lika lätt att bedöma en whisky via färgen då många producenter tyvärr väljer att FÄRGA whiskyn, så att den skall se mer aptitlig ut. Som vi nämnt tidigare i denna guide, så används sockerkulör (E150a) som färgning. Så med andra ord är det nog inte så bra att döma whiskyn från dess färg…

Det finns några whiskyglas som är mer lämpliga för att fullt ut kunna njuta av en Maltwhisky. Anledningen till att dessa är mer lämpade är deras form. Man brukar säga att de ska vara ”tulpanformade”. Tre utmärkta glas är Copitaglas, Glencairnglas, och Tulpanglas (se bild). Inte allt för stora glas som är vida (bredare) nedtill och avsmalnande upptill. Detta möjliggör för dofterna att samlas och koncentreras i glaset istället för att ”försvinna ut” i tomma intet. Glasets form är viktigt eftersom det koncentrerar doften så vi lättare kan känna de olika aromerna som whiskyn erbjuder oss.

Copita Glenglairglas Tulpan

 

 

 

 

Om du inte har ett whiskyprovarglas tillgängligt, går det bra med ett mindre vinglas eller ett konjaksglas. Inte riktigt samma sak som ett speciellt whiskyprovarglas, men i brist på sådana går det ändå bra med vinglas. Dock vill jag återigen starkt avråda för att använda ”tumbler”-glas, då de inte är lämpade för att ge de bästa förutsättningar för att kunna uppleva dofterna.

Även om tungan spelar en stor roll i hur vi uppfattar whisky, berättar DOFT mest för oss om en maltwhisky. Med rätt glas kan du till och med urskilja olika doftlager, beroende på hur långt ifrån glaset du håller näsan. Se dock upp, så du inte ”slår ut” näsan när du doftar på en whisky i ”fatstyrka” med en alkoholhalt på mellan 50-60%.

NäsaMänniskan kan skilja på mycket mer än de drygt trettio primära dofter som finns. Vi har cirka 350 olika typer av luktreceptorer, men vi kan känna igen (särskilja) ungefär 10 000 olika lukter. Med det i beräkningen är det inte så konstigt att förstå att det mesta av vad vi upplever vid ”provsmakning” kan hänföras till våra näsor. Det är därför du inte bör smaka en fin maltwhisky när du lider av en förkylning. Vid dessa tillfällen är en provsmakning av en trevlig whisky – som att kasta pärlor för svin.

När du tar dig tid med din whisky, kommer du att märka att doften kommer förändras allteftersom whiskyn fått ANDAS. Njut därför länge med varje glas whisky – gärna en halvtimme eller mer. Att dofta på en ”dram” är per definition en personlig erfarenhet, eftersom varje näsa är unik och det finns hundratals olika komponenter som tillsammans utgör doftbilden hos en enda maltwhisky. Förutom dessa ”tekniska” aspekter, garanterar vårt ”doftminne” att varje nyans är just din personliga åsikt.

Vi tenderar att associera alla dofter vi finner i en maltwhisky med välbekanta dofter från det förflutna – för att kunna definiera upplevelsen. Alla har en unik referensram – och därför ett unikt ordförråd till att beskriva dofter och smaker som kan hittas i en Single Malt Whisky. Följ bara dina instinkter och lita på dem…

Och då kommer vi till den knepiga frågan om SMAK. Att smaka en Single Malt är så mycket mer än just smaken… Saker som texturen och ”munkänslan”. Utvecklingen över tid och de olika delarna av munnen som påverkas. Frågan om utspädning eller inte spelar också en viktig roll – viss whisky (på fatstyrka) behöver vatten för att blomma ut, medan andra förstörs av några droppar.

tunga

Olika delar av tungan registrerar olika smakupplevelser. Den genomsnittliga tungan har 3000 receptorer och var och en av dem registrerar endast en av fyra primära smaker; sött, salt, surt och bittert. På senare tid har det förekommit påståenden om en femte smak, ”umami”, vilket är det japanska ordet för ”välsmakande”. Kan också betyda ”köttig” och/eller ”kryddig”.

WhiskywaterHur är det då med UTSPÄDNING? Att tillsätta vatten till whisky för att frigöra dofter och smaker från den, kan vara en succé. Att tillsätta vatten är ofta bra för doften av en maltwhisky, men inte alltid för gommen. Så rekommendationen är att man först doftar och smakar innan man börjar tillsätta vatten. Och då bara tillsätta några droppar vatten, gärna med hjälp av en pipett (eller sugrör), så att man inte ”dödar” whiskyn. Självklart kan en så kallad ”fatstyrkestark” whisky på kanske 55% behöva mer vatten än en ordinarie 40 eller 43% whisky, men även då rekommenderas försiktighet med att tillsätta vatten. När du adderar vatten (helst rumstempererad) i olika stadier, kommer du att inse att viss maltwhisky upplevs bäst rena, medan andra kräver olika mängder för att blomstra. Vissa kräver inte mer än en liten droppe, medan andra öppnar upp sig först när de blir ”dränkta”.

Det viktigaste är dock att ge en maltwhisky TID att blomma ut och utvecklas tillräckligt. Att dricka din whisky inom fem/tio minuter är lite som att lämna en spännande biofilm halvvägs in. Och på så sätt gå miste om en del av det roliga – och kanske även hela poängen… Vi påstår inte att du bör reservera 2 eller 3 timmar på varje Malt Whisky (även om vissa utan tvekan är värda det), men vi påstår att de behöver (förtjänar) en halvtimme åtminstone.

Lathund för provning av Maltwhisky – De fem Essen.

(Syna, Snurra, Sniffa, Smaka och Späda):

 1. SYNA
 • Ta en titt på innehållet i glaset. Färgen avslöjar en del (om inte sockerkulör E150a är tillsatt – se tidigare i detta kapitel). En mörkare whisky har med större sannolikhet blivit till i tunnor med europeiskt trä. En ljusare whisky indikerar tillverkning i tunna av amerikanskt ursprung (Bourbonfat).
 1. SNURRA
 • Genom att först luta och sedan snurra glaset får du koll på vad som händer med den del av innehållet som vill ”hänga kvar” på insidan av glasets övre delar. Det handlar om hur det som stannar kvar ser ut och beter sig.
 • Bedöm därefter ”dropparna” och “benen” som rinner ner i glaset. Är dessa trögflytande och sega indikerar detta att smakpaletten i whiskyn är komplex och rik. Rinner de fort är det oftast en mild och mindre smakrik sort. Whisky med hög alkoholhalt har ett pärlband av smådroppar som sakta rinner ner i glaset medan de med låg alkoholhalt har mer glesa droppar som rinner varierande fort.
 1. SNIFFA
 • Tre sniffar är minimum innan du smakar på whiskyn. Första sniffen är för att du ska vänja dig vid lukten och att övriga sinnen ska fatta vad som är på gång. Med andra sniffen skaffar du dig första intrycket – försöker hitta de flyktiga dofterna en bit ovanför glaset. Tredje sniffen är för detaljerna. Nu kan man gärna dofta djupt och nära (till och med inuti glaset med näsan). Försök hitta namn på det du upplever, såsom honung, smörkola, nötter eller rök.
 • Vissa rekommenderar även att man doftar på en whisky med öppen mun, eftersom det ger fri passage för luft, och hjälper till att fånga upp fler nyanser. Bara att prova sig fram vad som passar just dig.
 1. SMAKA
 • Det första smakprovet ren whisky landas på tungan. Håll kvar i tio sekunder innan du låter vätskan breda ut sig i munhålan. Ha INTE för bråttom med att svälja! Och för allt i världen – spotta INTE ut!(Det är whisky i ditt glas, inte vin). Försök hitta namn på dina smaker. När du sedan sväljer kan du försöka bedöma eftersmaken (lång, kort, sträv eller len).
 1. SPÄDA
 • Först nu är det dags att addera några droppar vatten (med pipett eller sugrör). Skaka väl, så att vätskorna förenas. Poängen med vattnet är att det skapar en kemisk reaktion som lockar fram nya dofter och smaker ur whiskyn. Börja om från punkt 2 – SNURRA.

(Efter att man provat klart sin whisky kan man dofta i det tomma glaset och hitta kvardröjande dofter som kan vara väldigt intressanta och angenäma)

Om du nu har följt denna guide hit, så kan du vara övertygad att du nu innehar mer kunskap än de flesta av dina vänner rörande Maltwhisky. Men kunskap är ju egentligen ingenting utan erfarenhet. Så nu är det snart dags att börja experimentera och prova de tips och den kunskap du nu införskaffat. Vill dock ännu en gång påpeka vikten av att använda ett, för ändamålet, anpassat glas! Skulle till och med säga att en sämre maltwhisky från ett bra glas kan lukta bättre än en bra maltwhisky från ett dåligt glas…

Nästa kapitel behandlar de ”praktiska frågor” alla nyfikna nybörjare har att hantera på sin whiskyresa. Så klicka dig vidare för vägledning under dina första skakiga steg… ÖVNING.

Gillar du vår blogg? Följ oss på:

Facebook2k
Facebook
Twitter
Visit Us
YOUTUBE
INSTAGRAM