Browse By

Kapitel 7: Inhandling

Inhandling – Konsten att använda pengarna smart vid inhandling av whisky

Att dricka och njuta av en Malt Whisky är nästan en helig upplevelse. Tyvärr är förvärvandet inte alltid det… Här är några tips som kommer hjälpa dig att spendera dina pengar klokt i början.

Utbudet på Systembolaget räcker lång väg och det kan vara en stor njutning att bara gå runt bland whiskyhyllorna och titta och känna på flaskorna. Trots det, kan det för de mer erfarna whiskyälskarna ändå vara för lite att välja av… Det kan då behövas mer att välja bland för att stilla den aldrig sinande nyfikenheten och gommen. Idag kan du på ett enkelt sätt sätta dig vid din dator och gå igenom det stora utbudet via internetbutiker och från oberoende buteljerare. Även Systembolaget har otroligt många maltwhiskys som inte finns i deras ordinarie sortiment, men som kan beställas.

Låt oss då äntligen komma till frågan vad bör/ska man lägga pengarna på?”

Det kommer inte vara något problem att spendera dina första pengar på Single Malt Whisky. Men hur mycket bör man spendera? Självklart är det upp till dig själv, men låt oss förutsätta att du inte är miljonär. Då kanske du tänker; “så lite som möjligt” – nja…

När du tar dina första skakiga steg in i maltland kommer du upptäcka att det kan kännas ganska skrämmande – och du kanske inte ens kommer att gilla det i början. Det vore därför klokt att gå försiktigt fram i början… Du borde veta mer om vad det går ut på efter att ha smakat 3-5 olika whisky.

Nedan kommer vi att gå igenom några olika förslag på hur en nybörjare kan ta sina första steg in i whiskyvärlden. Följ de råd som matchar din BUDGET och nivå av nyfikenhet, eller så struntar du blankt i råden och tar din egen väg… det är i slutändan ditt beslut. Olika människor njuter av single malt whisky på olika sätt. För oss är det roliga att varje dram (glas med maltwhisky) erbjuder oss en ny och unik upplevelse i whiskyvärlden. Men kom ihåg – även en resa på tusen mil börjar med ett enda första steg… Råden i detta kapitel är tänkt att vara just detta ”första stegen”.

Så, hur mycket pengar är du beredd att investera i Maltwhisky i detta läge? Den frågan är initial för att veta vilken väg du kan gå.

A: Ingenting (jag läser bara av intresse)

B: Ungefär 500kr (jag är milt intresserad av Single Malt Scotch Whisky)

C: Ungefär 1000-1500kr (Visa mig mer)

D: Mer än 2000kr (Försök stoppa mig!)

A: Lära mig mer om Malt Whisky – Gratis!

Hmm, så du är sådan… Strunt samma, även om du inte ännu är beredd att spendera några pengar på maltwhisky, finns det faktiskt några möjligheter att smaka några drams gratis?! Detta gäller speciellt om du är tjej… Klä bara upp dig, besök en bar (välj en med bra sortiment av whisky) och se ”ledig” ut. Som ett trolleri kommer du säkert inom några minuter bli erbjuden något att dricka. Om du är kille är det kanske inte lika lätt…

Då är annat alternativ att besöka vänner som du redan vet är whiskytokiga och försöka ”tigga” till dig några drams… Till sist kan man ju alltid tipsa familj och vänner att man önskar sig maltwhisky i födelsedagspresent och i julklapp…

B: Börja lite försiktigt med en budget på ca 500kr

OK, om du är beredd att satsa ett blygsamt belopp (ungefär vad en normal 70cl maltwhisky kostar) till dina första steg i maltwhisky-forskning, så finns det flera vägar att gå. Det självklara och uppenbara alternativet är helt enkelt att gå och köpa en flaska, vilket kräver lite eller ingen intelligens. Visserligen kommer du då att komma i kontakt med maltwhisky, MEN… du kommer då bara lärt en sak egentligen; att du antingen gillar eller inte gillar just den maltwhiskyn… inget mer…

Denna information är inte särskilt användbar, på grund av de extrema skillnaderna mellan olika maltwhiskys. Det faktum att du inte gillar en rökig whisky betyder inte att du inte gillar en len och lätt whisky, eller vice versa.

Lugn, inget att oroa sig för. Det finns alternativ som gör att du kan prova flera olika single malt för en ”blygsam” budget. Det första är självklart att gå till en pub och använda pengarna till olika sorters maltwhisky. Beställ helt enkelt in 1-2 cl av fyra, fem olika Maltwhisky. Kostar ca 30kr/cl.

Ett annat, alldeles utmärkt alternativ, finns på systembolaget. Diageo som äger flera klassiska destillerier har gett ut två olika så kallade ”Gift Pack” med 3 olika 20cl-flaskor.Classic Malts

Gift Pack 1Gift Pack (nr 20247) 439kr
Lagavulin 16 Years, Talisker 10 Years, Cragganmore 12 Years

 

Gift Pack 2Classic Malts Coastal Collection (nr 10428) 399kr
Talisker 10 Years, Clynelish 14 Years, Caol Ila 12 Years

 

Båda dessa boxar är ett alldeles utmärkt sätt att börja sina steg i maltwhiskyvärlden, då de innehåller både lätta whiskys och rökig whisky. På så sätt kan du på ett smidigt och trevligt sätt hitta ”din” smak! Dessutom kan du bjuda in någon kompis att prova tillsammans med dig.

Till sist har du ytterligare ett trevligt alternativ. Gå på en organiserad provning! Både systembolaget och lokala whiskyklubbar arrangerar whiskyprovningar för intresserade. Googla fram någon lokal whiskyklubb eller gå in på systembolagets hemsida och sök efter kommande provningar. En organiserad provning kostar mellan 300-600 kr och då ingår ofta 4-6 stycken drams av olika whiskysorter (2-3cl i varje glas). Vid sådana organiserade provningar får man också ofta bakgrunds information om varje destilleri och varje unik whisky som man provar.

C: Jag räds inte detta – med en budget på ca 1000-1500kr

Om du är beredd att satsa ca 1000-1500kr, kan vi glädja dig att en sådan investering kommer att vara mer än nog för att ge dig en tillräckligt bra start. Det självklara valet är ju att köpa några flaskor maltwhisky. Fördelen, mot att köpa de miniatyrflaskor som vi pratade om tidigare, är du nu kan införskaffa 2-3 bra fullstora whiskyflaskor som du kan njuta av under längre tid. Detta kommer att ge dig en ganska bra uppfattning om den fantastiska variationen av single malt whisky. En budget på ca 1000-1500kr kommer tillåta dig att köpa tre stora (70cl) anständiga maltwhisky. Nu kan det roliga börja!

Med tre flaskor, kan du till exempel ordna ”head-to-head” provning (se kapitel 9) med olika whiskys i olika glas. Genom att prova whisky och jämföra dem mot varandra kan du lära dig mycket av endast tre olika sorter. Chansen är stor att du blir inspirerad att fortsätta din upptäcktsresa. Glöm inte att först dofta och jämföra whiskysorterna mot varandra, för att sedan smaka av dem. Ett tips är även att sedan vattna med några droppar vatten och upptäcka att nya dofter och smaker kommer framträda. Information om hur man testar en whisky finns under nästa kapitel – ”Lathund för provning av Maltwhisky – De fem Essen”.

Tänkte nu tipsa om tre flaskor som kommer att ge dig en bra första uppfattning om vad det är frågan om (till ett totalpris av 1113kr):

Auchen12Auchentoshan 12 Years (nr 412) 399kr
Lowlands
Ingen rökighet. Fruktig doft med inslag av nötter, halm, örter, päron och smörkola

 

GlenfarclasGlenfarclas Heritge (nr 446) 325kr
Speyside
Ingen rökighet. Inslag av torkade aprikoser, honung, nötter, apelsin, vanilj och örter

 

Laffe SelectLaphroaig Select (nr 426) 389kr
Islay
Tydlig rökighet. Dofter av aprikos, ljunghonung, ostronskal, tjära, päron och lakrits

 

Med dessa flaskor i ditt, numera påbörjade, whiskyskåp kommer att ge dig en fantastiskt fin början på det utforskande som ligger framför dig. En rekommendation är att hälla upp 2-3cl av varje i tre olika glas. Ordningen hur du provar dem både doft- som smakmässigt är viktigt! Prova dem i denna ordning: Auchentoshan, Glenfarclas och sist Laphroaig. Detta för att Laphroaig är så pass tuff i både doft och smak att risken är att den ”dödar” de andra sorterna om du börjar med den. Detta är en tumregel som du bör komma ihåg! Börja alltid med den mildaste för att avsluta med den kraftigaste (läs rökigaste).

Vilket glas som är lämpligast (ja, det är otroligt viktigt vilket glas du användet) kommer vi att titta närmare på i nästa kapitel.

Du är nu ”på banan” och i besittning av tre acceptabla och reella whiskyflaskor – tre maltwhisky som du kan vara stolt över. Dessa tre är dessutom sådana som du kan skryta om att du nu har i din ägo och som aldrig blir fel att bjuda på. Allt till priset av 1113kr. Visserligen en anständig summa pengar, men med tanke på vad du nu har i skåpet – väl värt pengarna!

D: Jag vill gå ”all in” och är beredd att satsa över 2000kr.

Med + 2000kr på fickan kan du sätta på dig spenderarbyxorna och skulle kunna köpa en högkvalitativ flaska direkt, exempelvis en Bowmore 25 årig för 2500kr, men det kan vara klokt att sprida din första investering lite. Detta gör att du kan utforska, exempelvis, de olika regionala stilar som finns. För lite drygt 2000kr bör du kunna skaffa dig fem eller sex mycket anständiga flaskor maltwhisky. De tre tidigare nämnda maltwhisky ovan (som faktiskt är från 3 olika distrikt) skulle kunna kompletteras med följande:

Springbankn10Springbank 10 Years (nr 85537) 717kr
Campbeltown
Mild rökighet. Inslag av gräs, päron, äpple och vanilj

 

HighLP12Highland Park 12 Years (nr 531) 409kr
Highland
Tydlig rökighet. Inslag av valnötter, ljunghonung, torkad frukt och smörkola

 

Du har då skaffat dig en imponerande whiskysamling som tål att synas och som kommer att ge dig många härliga whiskystunder för en kostnad av 2239kr! Dessutom har du nu en maltwhisky från vart och ett av de fem whiskyregionerna i Skottland!

Då har vi nått den sista biten av ”teori” i denna guide – Nu är det hög tid för själva NJUTNINGEN av single malt whisky. Kunskap är makt, men det finns inget som är bättre än erfarenheten av den faktiska provsmakningen – det är den som kommer att få dig att förstå varför så många människor blivit så tokiga i maltwhisky. Nästa kapitel behandlar mer exakt hur man kan närma sig sin whisky och hur du får ut så mycket som möjligt av din investering.

Varför inte vidga dina vyer och själv ta reda på vad all uppståndelse handlar om? Här kommer dock en liten varning – Akta dig, du kanske, precis som jag, blir fast och inte kommer att kunna njuta av en ”vanlig” enkel whisky längre… Så – fortsätt med försiktighet…

Gillar du vår blogg? Följ oss på:

Facebook2k
Facebook
Twitter
Visit Us
YOUTUBE
INSTAGRAM