Browse By

Kapitel 3: Geografi

Geografi – Skotska whiskyregioner och dess betydelse

När man börjat dricka single malt, upptäckter man snabbt att alla har sin egen unika karaktär. Vad beror det på? Precis om vi konstaterade i föregående kapitel så påverkas smak och doft av kvaliteten på kornet, formen och utnyttjandet av pannorna samt kvaliteten på tunnorna/faten. Men vi nämnde också i förbifarten att variationen av geografi påverkar whiskyn. Hur då?

Påståendet som PR-folk spridit att de olika regionerna i Skottland påverkar whiskyn kan vi ta med en nypa salt. Hur det än är med detta, så finns det en viktig finess med denna tanke. Den erbjuder relativa nybörjare ett användbart verktyg för att förhålla sig till maltwhisky. Så låt oss göra en kort sammanfattning på det whisky-geografiska Skottland.

Skottland2Man delar in landet i fem olika whiskyområden: Speyside, Highlands, Lowlands, Islay och Campbeltown. Som nämndes tidigare, en klassificering baserad på geografi har sina förtjänster – men inte mycket … Dessa meriter är mestadels historiska. I dag kan whiskydestillerier lika enkelt producera en tungt rökig maltwhisky, i bästa Islay-stil, inom Speyside som de kan på själva ön. Varenda maltwhisky är fortfarande unik, så ”regional teori” bör man ta lätt på …

Mer än hälften av alla destillerier i Skottland är placerade i den centrala SPEYSIDE regionen. Speyside är omgiven av högländerna (som är en mycket större region) men variationen av karaktär och stil hos speyside whisky är likafullt enorm. En besvärlig egenskap hos många whisky från Speyside vid blindtester är det faktum att det inte finns några givna ’signaler’ eller ’egenskaper’ som avslöjar dess ursprung. Dock kan man konstatera att en speyside whisky brukar ha kraftfull doft, vilket inte nödvändigtvis är en fördel. Och det finns minst lika mycket variation i ”kvalitet” som i ”personlighet” i dess whisky.

HIGHLANDS (högländerna) täcker ett mycket större område än Speyside, men är långt efter när det gäller antalet destillerier. Högländerna brukar räknas från en tänkt linje mellan Glasgow och Edinburgh – med undantaget av centrala Speyside området och Islay.

En del personer brukar anse att MIDLANDS (södra Highlands) är en egen region. Maltwhisky som produceras här, såsom Tullibardine och Glenturret, är ganska olik den whisky som produceras i norr och väst. Den mesta whiskyn i norra Högländerna såsom Highland Park och Talisker är mer utrycksfulla.

På grund av att Högländerna är ett så stort område, finns där en stor variation av de villkor som formar karaktären av en Maltwhisky. Som ett resultat, är det mycket svårt att identifiera några speciella egenskaper hos en Highland whisky, eftersom regionen utgör närmare 2/3 av hela Skottlands yta.

Den tredje regionen är LOWLANDS (Lågländerna) i södra Skottland. Regionen är faktiskt den del av Skottland som är närmast England. Lowland har endast tre maltdestillerier men har aldrig blivit ifrågasatt som en egen region. Stilmässigt blir Lowlandswhiskyn mildare och mer subtil i karaktären, ofta trippeldestilleras spriten, innan den läggs på fat.

På grund av dess typiska torviga och rökiga stil, känner man ofta direkt igen whisky från ISLAY. Självklart kan även torviga och rökiga whiskys framställas på fastlandet. Destillerier som Brora, Benriach och Edradour har visat det många gånger. Hur som helst, så kan den fenoldoftande och röksmakande whiskyn bli för mycket för en del människor – Antingen älskar du det eller så hatar du det…

OBS: den torviga och rökiga stilen kan växa till sig hos dig. Om du provar en av dessa ”torv monster” och inte gillar det, försök igen om några år. Inte omöjligt att du nu är mer mottaglig för dess kraftfulla toner.

Till sist har vi den ”fula ankungen” bland whiskyregionerna – CAMPBELTOWN. Det är den minsta av regionerna, uppkallad efter den enda riktiga staden på Kintyre halvön. Idag finns det endast 3 aktiva destillerier kvar i hela Campbeltown; Springbank, Glengyle och Glen Scotia. Vissa uppfattar whiskymärkena Hazelburn och Longrow som separata destillerier, men de produceras faktiskt av folket på Springbank. Whiskyn här blir ofta robust och oljig. Whisky från Campbeltown återspeglar mycket traditionella och rent hantverksmässiga arbetssätt, vilket ger sin prägel på whiskyn än i dag. Förr om åren var situationen mycket annorlunda, för ett århundrade sedan var det en högkonjunktur i Campbeltown och den lilla staden och området var hem för mer än 30 malt destillerier!

Men det är en förgången tid – med mycket intressant historia, men kanske inte något som en nybörjarguide behöver gå in på. Trots att vikten av regionindelningen av whiskydestillerier är något överskattad, kan man ändå säga att vissa egenskaper hos malten ”går igen” bland samlade destillerier i samma område. Bara vetskapen om från vilken region en whisky härstammar, kan ibland berätta något om karaktären hos whiskyn, innan du ens smakat den.

Så området från var en viss whisky härstammar är fortfarande en viktig faktor. Men det finns många fler influenser i samspel här. En whisky påverkas av de sorter och kvalitet på kornet som används för mäskningen, mineralerna i vattnet, storleken och formen på pannorna o.s.v. De enskilt viktigaste faktorerna i särklass är den typ av trä som används för mognad, samt längden på lagringen. Vi ska inte gå händelserna för långt i förväg – innan whisky kan mogna på ett ekfat, så måste det destilleras först – ämnet för nästa kapitel.

TORVInnan vi går över till ämnet destillering, så måste vi säga några ord om TORV först. I själva verket kommer det troligtvis vara det första ”geografisk” betingade skillnaden som du kommer att kunna göra efter att du tagit dina första skakiga steg in i whiskyns underbara värld. Du kommer INTE att förväxla ett glas innehållande Lagavulin eller en Laphroaig för att vara en Lowlander eller Speysider! Egentligen är det fantastiskt hur en så pass liten ö kan producera en klass whisky som är så distinkt. Den rökiga/torviga karaktären hos dessa Islay malt är ett av de tydligaste regionala tecknen på vart whiskyn kommer ifrån.

Detta karaktäristiska drag hos de flesta whisky från Islay orsakas av det faktum att det groende kornet torkas över torvbränder istället för exempelvis koleldar eller centralvärme. När man eldar med torv så förs den väldoftande röken över till kornet (som i sin tur ger smak till whiskyn)

När du fortsätter din resa i whiskyns värld kommer du att upptäcka fler och fler skillnader mellan olika malt. Även om många single malt avslöjar sitt ursprung via doft och smak, är var och en av dem unika. Produktionen hos destillerier bara någon/några kilometer från varandra kan vara mycket olika. Det är just dessa stora variationer i karaktär och stil som särskiljer singel malt från andra ädla drycker som konjak, bourbon och vodka. Trots alla skrönor om whiskyregionerna i Skottland måste de tas med en nypa salt (i vissa fall hela skopor med salt). En geografisk titt på destillerier kan dock fortfarande vara upplysande och underhållande, men egentligen inte mer.

Hitintills har vi endast berört Skottland – då är frågan hur det är med andra länder som Irland, Japan och USA?

Tja, Skottland är fortfarande den obestridde #1 i särklass! Ändå är det mycket intressanta saker som händer i andra länder. Japan har de senaste åren tagit stora steg på singel malt stegen och vunnit mycket respekt hos experter och vanliga whiskydrickare. Även Sverige har blivit ett land att räkna med! I nuläget (2015) är Sverige faktiskt det land som har näst flest destillerier för Maltwhisky i världen!

Så nu när du befinner dig i slutet av kapitel 3 av denna nybörjarguide, har du faktiskt samlat på dig tillräckligt med kunskap för att imponera på de flesta personer. Du kan nu gå till den lokala puben och imponera på bartendern, inte så illa det! Nu är det dags att fokusera på mer seriösa saker såsom den ädla konsten att DESTILLERA – som är ämnet för nästa kapitel i den här handboken.

Gillar du vår blogg? Följ oss på:

Facebook2k
Facebook
Twitter
Visit Us
YOUTUBE
INSTAGRAM