Browse By

Kapitel 2: Vokabulär

Vokabulär – Terminologi och uttal

Nu är det dags att fastställa vad alla dessa tjusiga ord i whiskyvärlden betyder. Först av allt: Det finns tre olika kategorier av Skotsk whisky; Malt whisky, Grain whisky och Blended whisky. En av de egenskaper som alla tre delar är det faktum att de ska lagras minst tre år, minimumkrav i brittisk lag. Först ska vi gå in på blended och grainwhisky innan vi fördjupar oss i malt.

JWÖverlägset flest flaskor whisky som säljs är BLENDED WHISKY – en blandning av ungefär 2/3 (ofta mer) grainwhisky kombinerat med ca 1/3 maltwhisky från flera olika destillerier. Detta görs självklart för att passa så många personer som möjligt (och deras plånböcker). Den massiva framgången blended whisky har, visar att detta tillvägagångssätt verkligen fungerar!

Blandning av whisky introducerades på 1800-talet, eftersom den dåvarande whiskyn hade lite för mycket ’karaktär’ för den genomsnittliga viktorianska whiskydrickaren. Idag kan det vara så mycket som 50 eller fler olika single malt och grain whisky i en blended! Detta möjliggör för en så kallad ’master blender’ (mäster blandare) att komponera ihop en konsekvent produkt som vars smak troligen inte förolämpar allt många människor. Dessutom är produktionen av grainwhisky enklare och billigare än destillering av maltwhisky. Stora internationella märken som du säkert känner till är: Johnnie Walker, Bells, Famous Grouse, Ballantines, Chivas Regal, Grants m.fl.

GrainGRAIN WHISKY är gjord av mäsk av spannmål (ofta korn, vete och majs). Både mältat korn (korn som börjat gro innan det torkades) och ej mältat korn (korn som inte börjat gro) används i produktionen av grainwhisky. Grainwhisky destilleras i en kontinuerlig ”industriell” process, med hjälp av så kallade ’Coffey Stills’.

Grain whisky produceras i huvudsak för att utgöra basen i blended whisky och är ofta spritig och inte särskilt smakrik. Idag finns det endast ett dussintals grain destillerier, att jämföra med fler än 100 malt whisky destillerier.

Så, det var två huvudkategorier av skotsk whisky (blended och grain whisky). Den tredje MALT WHISKY är föremål för resten av detta kapitel av nybörjarguiden…

SingelCaskMALT WHISKY, producerad av 100% mältat korn, jäst och destillerad batch efter batch i massiva traditionella ”Pot Stills” (spritpannor) av koppar. Förutom vatten finns det inga andra spannmålsprodukter eller jäsbara material som är tillåtna.

Inom kategorin ”malt whisky” finns det två underkategorier: SINGLE MALT WHISKY (produkten från ett enda destilleri) och VATTED MALT WHISKY (olika maltwhisky från fler än ett destilleri, som har blandats samman för att göra en enhetlig produkt).

De flesta ”officiella” Maltwhisky buteljeringar är VATTINGS (=blandingar) av olika fat/tunnor. Detta ger ”The Master Blender” en viss kontroll över slutprodukten. Från den stora mängden av tusentals fat, väljer han/hon ut de (ofta några tiotal fat, men ibland hundratals) som har önskad karaktär. Man vill försöka få whiskyn att smaka likadant år efter år.

En SINGLE CASK SINGLE MALT är så exklusivt som det någonsin kan bli. Det innebär att det är en Single Malt Whisky, där alla flaskor tas från ett enda fat/tunna. Om man dessutom betänker att det finns whisky som är så kallad CASK STRENGTH (fatstyrka) på alkoholstyrka upp mot och ibland över 60%, ja då vet man att det är en whisky direkt från ett  enda fat.

Karaktären hos en Single Malt Whisky grundar sig på geografi(nästa kapitel) – kvaliteten på kornet – formen och utnyttjandet av pannorna samt kvaliteten på tunnorna/faten som används för lagring.

Nu är det dags för lite ordfrosseri! Att kunna de fraser och förkortningar som används i whiskyvärlden kommer väl till hands när man vågar sig djupare in i ’Single Malt’-världen. Så lär dem väl…

Tvärtemot vad många tror talar inte de flesta infödda invånarna i Skottland skotska! Deras språk kallas GAELIC (gaeliska) och vissa Maltwhisky har namn som verkar outtalbara. Listan över de stora tungbrytarna nedan kan förhindra eventuell förnedring vid bardisken.

Aberlour – Aber-lower
Auchentoshan – Ochentoshen
Auchroisk – Othrusk
Bruichladdich – Brew-ich-laddie
Bunnahabhain – Boon-a-haavun
Caol Ila – Kaal-eela
Cardhu – Kar-doo
Clynelish – Klyn-leesh
Dailuaine – Dall-Yewan
Glen Garioch – Glen Gee-ree
Glenmorangie – Glen-Mranjee
Kilchoman – Kill-koo-man
Knockdhu – Nock-doo
Laphroaig – La-froyg
Ledaig – Led-chig
Pittyvaich – Pitt-ee-vay-ich
Strathisla – Strath-eye-la
Teaninich – Tee-an-inich
Tomintoul – Tomin-towel
Tullibardine – Tully-bard-eye-n

Här kommer vi att snart att lägga till whiskytermer som man bör ha kunskap om.

Gå vidare i nybörjarguiden genom att klicka dig in på GEOGRAFI och dess betydelse.

Gillar du vår blogg? Följ oss på:

Facebook2k
Facebook
Twitter
Visit Us
YOUTUBE
INSTAGRAM