Browse By

Kapitel 10: Sammanfattning

Sammanfattning – Till sist några ord på vägen

Då var det dags att avsluta denna nybörjarguide, och har du nu varit med hela vägen från kapitel 1 – så är det nog en fråga om du verkligen kan kallas nybörjare.

I kapitel 7 har du redan fått några tips om hur du kan spendera dina första pengar på ett smart sätt på maltwhisky. Hur mycket du vill spendera på dina första erfarenheter är helt upp till dig, men troligtvis kommer detta bara vara början på din färd genom whiskyland.

När du väljer dina flaskor, tänk på att åldern på whiskyn inte nödvändigtvis behöver betyda att den är ”bättre” än en yngre. Detta gäller framförallt om man inte är så förtjust i den mer ”träiga” karaktär som vissa äldre maltwhisky får efter tjugo år eller mer i ett ekfat. Dessutom är längre lagrade whisky ofta betydligt dyrare – så försiktighet är bra i början.

Är då det värt att lägga stora pengar på äldre whiskys? Tja, det är inte upp till mig att avgöra – det beror på storleken på din plånbok och din nyfikenhet. Rådet är annars att börja med några mer prisvärda Single Malt Whisky (se kapitel 7). Det möjliggör att du kan utveckla en referensram för framtiden, utan att ”tömma” sparbössan, innan du vet vad du gillar och inte…

När du väl har upptäckt vilken typ av whisky du gillar, kan du på ett säkert sätt lägga lite mer pengar och engagemang. Och när du väl tagit på dig ”spenderarbyxorna” – döm inte en flaska efter dess etikett eller form! Flaskan och etiketten kan vara trevliga, men whiskyn själv kanske inte är det. Så lite ”research” innan du åker till Systembolaget kan vara klokt.

Till sist är det din personliga smak som är det viktigaste. All maltwhisky är ”bra” – men frågan är om du gillar den?

När du väl hittat ”dina” sorter så kan det vara en idé att googla runt och se vad de så kallade ”experterna” säger om liknande whisky. På så sätt kan du på ett smidigt sätt hitta fler som troligen skulle tilltala dig.

Som avslutning på denna guide vill vi påminna om några saker vi gått igenom:

  • Visst är skillnaderna mer än endast stavningen mellan whisky och whiskey! (Kapitel 1)
  • Skillnaderna mellan Maltwhisky, Grainwhisky och Blended whisky är viktig (Kapitel 2)
  • Är det (eller inte) någon skillnad på en whisky från Lowlands och en från Islay? (Kapitel 3)
  • Varför är destillering en konstart? (Kapitel 4)
  • Vad är det som gör att olika maltwhisky har så olika karaktärer? (Kapitel 5)
  • Vad är skillnaden på en Officiell Buteljering och en Oberoende Buteljering? (Kapitel 6)
  • Hur bör man som nybörjare spendera sina pengar i början? (Kapitel 7)
  • Hur ”provar” man en maltwhisky? (Kapitel 8)
  • Hur bedömer och betygsätter man en whisky? (Kapitel 9)

Nu är det bara att säga LYCKA TILL och hoppas att du får en lika underbar resa som många av oss andra fått genom att ”lära känna” denna underbara och spännande dryck!

Gillar du vår blogg? Följ oss på:

Facebook2k
Facebook
Twitter
Visit Us
YOUTUBE
INSTAGRAM