Browse By

Kapitel 1: Grunderna

Grunderna – Vad är Single Malt Scotch Whisky?

Så här beskriver Wikipedia whisk(e)y:

Whisky (tidigare även visky), eller på Irland och i USA Whiskey (i Kanada används båda stavningarna), är en spritdryck gjord på spannmål. Det lågskotska ordet “whisky” är en fonetisk översättning av iriskans och skotsk gaeliskans uisce beatha, alt. uisge beatha (uttalat “uiske-wa’ha”), vilket betyder “livets vatten” (liksom franskans eau_de_vie, eller Nordens akvavit, från latinets aqua vitae). Efter destillering lagras spriten på ekfat, och whiskyn får då sin färg samt utvecklas smakmässigt.”

Ovanstående är visserligen sant, MEN whisky är så mycket mer än vad som kan beskrivas i någon/några meningar. Låt oss börja med att titta närmare på när och hur whisky först framställdes. Tyvärr har vi idag inga tillförlitliga källor om whiskyns ursprung. För ett antal år sedan firade skottarna whiskyns 500 årsjubileum – men samtidigt passade irländarna på att fira whiskeyns 1000 årsjubileum. Så frågan är vem som ligger sanningen närmast?

MunkDet vi vet är att sprittillverkningen är mycket gammal, det finns faktiskt tecken på att destilleringskonsten uppfanns bland de antika högkulturerna i ORIENTEN, troligtvis i Egypten. Med andra ord fanns kunskapen långt innan Jesus tid. Kunskapen spreds i Europa i tidig kristen tid, främst genom MUNKAR som fördrivits. På IRLAND kunde de leva förhållandevis ostört och klostren som dessa munkar grundade blev ett sorts centrum för bildning, kunskap och läkekonst. Det är inte allt för svårt att tänka sig att dessa munkar som vandrade mycket, tog med sig kunskapen om hur man kunde destillera vätskeblandningar genom att koka upp dem, för att sedan kyla ned ångorna. Det är inte hur långsökt som helst att anta att munkarna tog det enkla ölet som man bryggde på Irland sedan urminnes tider och förångade detta i en kopparkittel. Kanske var man ute efter doftessenser och upptäckte av en slump att vätskan som droppade ur rören, inte bara doftade gott utan även gjorde en glad om man drack av det. De gaeliska munkarna måste hur som helst tyckt att det var något alldeles extra som de fått fram, eftersom de kallade denna dryck uesqueba [ishki va], som är gaeliska och betyder ”Livets vatten”. Säkerligen var denna tidiga form av dryck en primitiv och finkelstinn vätska.

Med tiden kom man på att man kunde använda säd och framförallt korn som fått gro några dagar, och på så sätt var man igång med en process som kallades mälta (göra malt). Tidigaste kända noteringen om denna företeelse finns i skotska skattelängder där tiggarmunken John Cor år 1494 köpte ”eight balls of malt” för att göra uesqueba. Vi kan dock förutse att konsten är betydligt äldre än så i Skottland.

Nu för tiden produceras whisky över hela världen. Man kan finna whiskydestillerier i Skottland, Irland, Wales, Kanada, USA, Australien, Nya Zeeland, Danmark, Holland, Sverige, Japan m.m.

Eftersom Maltwhiskyn härstammar från SKOTTLAND är det på sin plats att titta lite närmare på dess historia. Maltwhisky produktionen blev en sorts industri på 1700-talet. När receptet för att framställa whisky blev känt så hade skottarna hittat en ny hobby och dussintals destillerier grundades.

Redan på den tiden fanns det inte många som tyckte om att betala skatt… Genom att gömma sig i högländerna lyckades många skottar att undkomma den engelska skatteindrivaren gång på gång. Först efter att skatterna sänktes 1823, började destillerierna att legaliseras. Nu började produktionsmetoderna gradvis att bli mer professionella och ryktet om den skotska whiskyn började florera över gränserna och in i England. Trots detta förblev whiskyindustrin till stor del en lokal angelägenhet i många år.

Saker förändrades radikalt efter en enorm infektion av vinlusen (Phylloxera) som på 1800-talet utplånade vingårdar i Frankrike och därmed större delen av konjak-industrin. Populäriteten av whisky växte nu snabbt både i England och utomlands. Skotska whiskyproduktionen fick sedan enorm uppsving under förbudstiden i USA på 1920-talet. Årtionden av juridisk destillering hade inte mattat av skotsk smugglingskonst och instinkt. Skottarna hoppade in i den amerikanska marknaden för att stilla det enorma behovet av alkohol under förbudstiden. När förbudet slutade, hade redan Skotsk whisky förtjänat sin plats i den amerikanska marknaden. Bara det faktum att ordet ”SCOTCH” idag är synonymt med whisky (åtminstone i USA) visar den otroliga framgången av Skotsk whisky.

LaffeLoggaFaktum är att Laphroaig var den enda skotska whisky som fortfarande kunde importeras och säljas lagligt av apotekare under förbudstiden på 1920-talet i USA. Anledningen var dess medicinska smak. Man kan anta att de regeringstjänstemän som försökte smakade den inte kunde tänka sig att någon frivilligt dricker sådant – att det inte var för någon med svagt hjärta… Skall dock nämnas att både Four Roses och Buffalo Trace (destillerier från USA) hade licenser att destillera bourbon för medicinska ändamål under dessa mörka förbudsdagar.

Ska direkt göra klart att denna guide har en förkärlek till Skotsk single malt! Vi kommer att titta närmare på orden SINGLE och MALT i nästa kapitel, men låt oss först försöka förklara varför vi föredrar skotsk malt whisky före andra typer av whisk(e)y.

Det är INTE för att irländsk eller amerikansk whisk(e)y är ”sämre” på något sätt. Det är bara en fråga om personligt tycke och smak. Tyvärr har inte amerikanska bourbon eller irländska whiskeys den individualitet och karaktär som finns hos en single malt whisky. Självklart ska du inte ta dessa påståenden om Maltwhiskyns överlägsenhet som ett faktum! Bättre då att du själv avgör vad du tycker genom att jämföra en amerikansk eller irländsk whisk(e)y med en skotsk single malt.

Oj, nu rusade vi iväg… vi är ju bara på kapitel 1 ännu och mer om olika whisky kommer i senare kapitel. Låt oss istället koncentrera oss på kapitel 2 och lära oss de ”rätta” termerna och VOKABULÄR först.

Gillar du vår blogg? Följ oss på:

Facebook2k
Facebook
Twitter
Visit Us
YOUTUBE
INSTAGRAM