Browse By

Nybörjarguide

whisky

Är du en nyfiken nybörjare i whiskyvärlden? Vill du veta vad denna uppståndelse och denna nästan religiösa rörelse handlar om?

Om du är beredd att gå på djupet och beredd att kavla upp armarna så ska vi försöka hjälpa dig fram så att du i alla fall har de grundläggande kunskaperna för att kunna njuta av en whisky.

Nybörjarguiden kommer att delas in i olika kapitel, där vi i de 6 första kommer att se mer på maltwhiskyns grunder. De sista 4 kapitlen är mer av praktisk karaktär, såsom inhandling/njutning och avslutningsvis de praktiska konsekvenserna av att njuta av en whisky.

Då kör vi!!

Kapitel 1: Grunderna – Vad är Single Malt Scotch Whisky?
Det första kapitlet i denna guide kommer att behandla fundamentala grunder. Vad är whiskyns historia? Vilka är ingredienserna i whisky? Vart är whisky tillverkat? Är det någon skillnad på whisky och whiskey? Vad är så speciellt med just Skotsk maltwhisky?

Kapitel 2: Vokabulär – Terminologi och uttal
Vad är det för skillnad mellan en så kallad Hogshead och Butt? Vad betyder ’pure malt’  eller ’vatted malt’? Hur är det med ’grain whiskies’? Vad är skillnaden mellan en ’vatted’ och en ’singel cask’? Vad är Gaeliska? Hur uttalas olika destilleriers namn såsom Auchroisk, Bunnahabhain och Teaninich? Detta och mycket mer kommer att behandlas i detta kapitel – och kommer att ge dig möjligheten att imponera på andra med alla nya fina uttryck du lärt dig.

Kapitel 3: Geografi – Skotska whiskyregioner och dess betydelse
Man vet egentligen inte vart man uppfann och lyckades med miraklet att framställa whisky första gången. Några säger Irland och några säger Skottland. Men oavsett det så är de flesta överens om att perfektionen av maltwhisky härrör från Skottland. Idag finns det utmärkta whisk(e)y från många olika länder och världsdelar. Inte minst whisky från Japan har på senare år rosats och hyllats. Men i detta kapitel koncentrerar vi oss på Skottland och de olika regionernas påverkan på smak och doft.

Kapitel 4: Destillering – från kornet till spriten
Här går vi igenom de olika stegen i destilleringsprocessen: Odling av korn, mältning, malning, mäskning, jäsning och sist men inte minst, destillering av maltwhisky.

Kapitel 5: Lagring – Spriten måste utvecklas till riktigt whisky
Efter minst tre års lagring på ekfat har spriten transformerats till whisky. Valet av trä och tunnan i sig är nog den faktor som spelar störst roll i att forma slutprodukten. Under detta kapitel fördjupar vi oss i skillnaderna mellan whisky lagrad på bourbon fat och whisky lagrad på sherry fat.

Kapitel 6: Buteljering – Anpassning av whiskyn för människan
Vilken skillnad är det mellan officiella och oberoende buteljeringar? Vad är singel cask buteljering, cask strenght, batch-variationer, kylfiltrering, färgtillsatser m.m?

Kapitel 7: Inhandling – Konsten att använda pengarna smart vid inhandling av whisky
Då det finns många olika single malt whisky på marknaden, kan det vara svårt som nybörjare att veta vart, hur och på vad, man skall lägga sina surt förvärvade pengar. Man kan ur systembolagets standardsortiment hitta single malt whisky för under 300kr (70cl), medan andra kan kosta en mindre förmögenhet. Det svåra är att hitta de prisvärda och de som tilltalar en nybörjare.

Kapitel 8: Njutning – Konsten att dofta, smaka och framförallt njuta av whisky
Att sitta med en whisky framför sig i ett glas är en sak. Hur man kan fördjupa sig i den är en annan. Om man vill ha ut så mycket som möjligt av sin whisky, så hjälper det att lägga några minuter på detaljer såsom; typ av glas, temperaturen på whiskyn, vattning av whisky och framförallt hur vi kan lära oss att utnyttja våra sinnen för att verkligen njuta fullt ut.

Kapitel 9: Övning ger färdighet – Genom övning lär man sig att känna igen variationer
Ju mer whisky du provar, desto mer kommer du att lära dig känna igen och uppskatta de olika variationer och karaktärer mellan whisky från olika destillerier. Det kanske trevligaste sättet att lära sig mer om olika maltwhisky är genom att prova i sociala sammanhang tillsammans med andra intresserade vänner. Vi kommer därför bland annat att titta närmare på hur man enkelt kan anordna en provning med nära vänner.

Kapitel 10: Sammanfattning – Till sist några ord på vägen
Efter att gått igenom hela nybörjarguiden bör du inte längre känna sig som en novis! Grattis, du har nu en djupare insikt i vad det handlar om än vad de flesta andra har. Nästa gång du sitter vid en bar, vet du lite mer vad du ska beställa och säga för att imponera på grannen. Men tro för den delen inte att det är slutet på kunskapen… För risken är att du nu är ett steg närmare den fanatism som präglar en riktig whiskynörd – du kommer snart att vara en av oss som så fort vi kommer till en bar, restaurang eller systembolag – direkt börjar inventera deras whiskylager!

Gillar du vår blogg? Följ oss på:

Facebook2k
Facebook
Twitter
Visit Us
YOUTUBE
INSTAGRAM